Tai Chi Chuan is een eeuwenoude Chinese interne krijgskunst en gezondheidssysteem gebaseerd op taoïstische filosofie. Het wordt tegenwoordig vooral beoefend als meditatie in beweging en is een prima manier om je gezondheid te verbeteren. Tijdens het beoefenen van Tai Chi combineer je ademhalings- en ontspanningsoefeningen, visualisatietechnieken en ‘mindful’ bewegen om zo je lichaam beter te leren kennen en als één geheel te laten bewegen. Het is goed tegen stress en bevorderd de fysieke en mentale weerbaarheid.

Tai Chi Chuan is gebaseerd op het concept van Yin en Yang, het idee dat alles in het leven bestaat uit twee tegengestelde krachten of principes die met elkaar in balans dienen te zijn. Door het concept van Yin en Yang toe te passen in beweging leer je de meest efficiënte en natuurlijke manier om je lichaam te gebruiken en zo beter in balans te zijn. Het beoefenen van Tai Chi gebeurt op een kalme en rustige wijze en is daarom geschikt voor mensen van alle leeftijden.

Bij Internal Arts Amsterdam oefenen we o.a. de vorm van grootmeester William C. C. Chen, een bekende Chinese Tai Chi meester die in 1965 zijn Tai Chi school opende in New York. Naast de vorm van William C. C. Chen oefenen we ook push hands patronen, applicaties en chi kung uit andere Tai Chi stijlen zoals Wu stijl Tai Chi en Yiquan.

Hieronder enkele voorbeelden van de Tai Chi Chuan vorm zoals die door William C. C. Chen wordt onderwezen: